Niin kuin olet ehkä lukenut muista artikkeleistamme, eri budolajeja on todella paljon. Niistä jokainen on omanlaisensa, juontaen juurensa eri aikakausille ja eri maihin. Tässä artikkelissa pohdimme, millaisille ihmisille budolajit sopivat parhaiten. Kannattaako harrastajan olla nuori ja sosiaalinen, vai hieman vanhempi ja omissa oloissaan viihtyvä? Kategorioita on valtavasti, sillä niin kuin tiedät, budolajit kattavat laajalti erilaisia tyylejä ja harrastustapoja. Pysy mukana!

Itsenäisille toimijoille

Budolajit ovat yksilölajeja, ja niiden voisikin kärkkäästi sanoa sopivan etenkin itsenäisille ja omat rajansa tunteville ihmisille. Näiden lajien parissa harrastaja siis asettaa itse itselleen tavoitteita, joita toki tuetaan valmentajien ja muiden harrastajien toimesta, mutta joiden täyttymisestä urheilija on viime kädessä itse vastuussa. Budolajeissa on myös äärimmäisen tärkeää se, että harrastaja pystyy säilyttämään lujan mielen ja kehon hallinnan joka tilanteessa.

Mielen ja kehon kokonaisvaltaista hallintaa ei voi edistää kukaan muu kuin harrastaja itse. Tämä vaatii huipulle pyrkiviltä harrastajilta paljon itsenäistä harjoittelemista. Suurta osaa budolajien liikkeistä ja henkisestä valmistautumisesta voi harjoittaa itse muista piittaamatta. Budolajit tarjoavat harrastajalleen pysähdyksen ympäröivästä kiireestä ja melusta, sillä lajista innostunut voi sulkea koko muun maailman päänsä ulkopuolelle harjoitellessaan. Olipa kyseessä sosiaalinen ekstrovertti tai hiljainen introvertti, sopivat lajit kummallekin ääripäälle.

Ihmisten kanssa toimimisesta pitäville

Budolajeissa ei saa pelätä kontaktia. Treeneissä ollaan tekemissä monien eri ihmisten kanssa; esimerkiksi brasilialaista jujutsua harrastavat löytävät itsensä usein makaamasta toisen päältä tai roikkumasta jonkun kaulasta. Vaikka budolajit ovatkin yksilölajeja, käydään viikoittaiset harrastukset yleensä yhdessä muiden harrastajien kanssa. Yksittäiset urheilijat muodostavat joukkueita, joiden kanssa matkustellaan ja kilpaillaan samalla tavalla kuin monissa muissakin lajeissa, esimerkiksi jalkapallossa tai joukkueurheilussa yleensä.

Budolajeissa vastustajan kunnioittaminen on myös erittäin tärkeässä osassa. Toiseen ihmiseen ollaan hyvin läheisessä kontaktissa koko kamppailun ajan. Tämän vuoksi on tärkeää, että harrastaja pystyy aina tulkitsemaan toista ihmistä ja kunnioittamaan tätä. Koska budolajit keskittyvät myös urheilijan henkiseen puoleen, voi harrastaja olla varma siitä, että budolajin parissa sosiaaliset suhteet vahvistuvat ja lajin parista voi löytää myös elinikäisiä ystäviä.

Kilpailuhenkisille

Budolajeja on paljon ja tämän vuoksi myös kilpailuita on lukuisia. Alun perin ensimmäiset Suomessa budolajeja harrastaneet joutuivat käymään kilpailuissa lähinnä ulkomailla. Nykyään kilpaileminen onnistuu myös Suomen puolella, sillä lajit ovat vähitellen saaneet enemmän jalansijaa myös pienessä pohjoisessa kotimaassamme. Mitä enemmän ihmiset kiinnostuvat kamppailulajeista, sitä enemmän kilpailuja tulemme näkemään myös vastaisuudessa. Kilpaileminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä lajeja voi harrastaa myös omaksi ilokseen.

Suomessa esimerkiksi Vantaan Karateseura Budo-Kai järjestää vuosittain harrastajille kilpailuita budolajien parissa. Vaikka kisat ovat periaatteessa leikkimielisiä, ne antavat hyvin osviittaa harrastajien taitotasosta ja intohimosta eri budolajeihin. Kisoja järjestetään niin nuorille kuin myös aikuisille harrastajillekin. Yleensä kilpailuissa harrastajat jaotellaan taitotason mukaan ja tämän ansiosta myös vasta-alkaja voi osallistua hyvillä mielin kilpailemiseen. Budolajit ruokkivat siis myös kilpailuhenkisen harrastajan mielenkiintoa.

Kiireisille

Budolajit sopivat hyvin kiireisille ja stressaantuneille ihmisille. Aamulla aloitetun työpäivän jälkeen on jopa rentouttavaa päästä hikoilemaan ja purkamaan arjen murheet kamppailulajeihin, ja yleensä harjoitusajat ovat vielä työrytmiin sopivia. Koska budolajit eivät ole aivan yhtä suosittuja kuin esimerkiksi jääkiekko, harjoitusaikoihin voi toisinaan päästä vaikuttamaan. Jos sama ryhmä koostuu useammista aamusta iltaan työskentelevistä ihmisistä, kannattaa seuran yleensä kuunnella heidän harjoitusaikatoiveitaan.

Budolajit ovat oiva tapa tyhjentää pää ylimääräisistä ärsykkeistä ja keskittyä elämään hetkessä. Harjoitellessa ei tarvitse miettiä mitään muuta. Kun keho on täydellisessä hallinnassa ja mieli on rauhallinen, voi arjen murheet unohtaa täysin. Budolajit tarjoavat mielekästä vastapainoa muulle ympärillä pyörivälle elämälle. Kun mielensä saa tyyneksi, onnistuu itse lajin harjoittaminenkin huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Tällaiseen rauhoittuneeseen tilaan monet harrastajat nimenomaan pyrkivätkin.

Kenelle mikäkin laji sopii?

Aikido sopii sellaiselle harrastajalle, joka uskaltaa ottaa kontaktia vastustajaansa. Koska aikido on hyvin fyysinen kamppailulaji, muut harrastajat tulevat takuulla tutuiksi lajin parissa. Laji sopii siis etenkin sosiaaliselle harrastajalle, joka ei pelkää sitä, että harrastuskaveri tulee kamppailun aikana lähelle. Karate sopii puolestaan myös sellaiselle harrastajalle, joka haluaa enemmän omaa rauhaa. Karatessa painotetaan oman kehon hallintaa ja liikesarjoja on helppo harjoitella myös yksin.

Miekoista kiinnostuneille kenjutsu puolestaan on takuulla mielenkiintoinen laji. Miekan ja fyysisten liikkeiden saumaton hallinta näyttää kuin pehmeältä tanssilta, jossa jokainen sentti kropasta on harkitusti aseteltu. Myös kendo keskittyy miekan hallitsemiseen ja tässä lajissa parhaiten pärjäävät ne, jotka osaavat tulkita ja ottaa mittaa vastustajastaan sekunnin murto-osan nopeudella. Kendo sopii siis etenkin sosiaalisille harrastajille, jotka kaipaavat saman henkisiä harrastajia vierelleen.

Yhteenveto

Budolajit sopivat siis melkein kaikille taustoista riippumatta. Harrastus mahtuu hyvin sekä kiireisen ruuhkavuosia elävän naisen että kilpailuhenkisen nuoren pojan elämään, ja tämä näkyy selkeästi myös budosalien osallistujalistoilla. Mukana on tavoitteellisten kilpaurheilijoiden lisäksi myös aloittelevia liikkujia, joilla on suunnitelmissa esimerkiksi laihduttaa tai oppia pitämään liikunnasta. Toisin kuin esimerkiksi viulunsoittoa tai balettia harrastaessa, budolajeja ei tarvitse aloittaa varhaislapsuudessa voidakseen menestyä niissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *